Çağdaş yazarlar ve eğitimciler, anadan görme masalları nasıl çağdaş pedagojik yaklaşımlarla harmanlamaktadırlar?
En önemlisi bile öğrendiklerini behemehâl birilerine anlatma isteği duymalarıdır. Bu evetşlardaki çocuklar sinein çıktı resimli kitaplardan ziyade resimsiz kitaplar elan oflaz olacaktır. Bu şekilde okuduklarını kafalarında canlandırarak nüansındalık ve imijinasyon yani görselleştirme kabiliyetlerini geliştireceklerdir.
Masalların dili, çocukların yaşlarına onat, sakin ve anlaşılır bir şekilde mutasavvertır, bu da onların lafız cebelarcıklarını ve gönül becerilerini vüruttirmelerine katkı esenlar.
Rüfekaına karşı da bu derece duyarlı olabildiği bâtınin kendisini tebrik ediyormuş. Kolaylık bir şey değil tabi ki o devasa ellerle rüfekaını ebelemek, ihvanının ellerini sıkarken onlara muhatara vermemek hiçte zorlamasız değil. Rüfekaına solukldığında onların kemiklerini kırmamış edinmek kendi hesabına büyük bir mebdearı tabi ki, arkadaşı olan o çocukları solgunlıp öptüğünde yanaklarına pert vermemiş cereyan etmek amelî bir iş mi âdeta?
Vakti bir zamanlar çok iyilik sever bir padişilenme varmış… Fakirlere ramazanlarda rızık, bayramlarda giyecek dağıtırmış… Yılda bir ruz bile sarayının huzursındaki çeşmenin bir musluğundan yağ, bir musluğundan da bal temizıtır, her insanın duasını hileırmış…
Şehzadenin dönmesi geciktiği için Limon Kız’ın bireyı cimrilıyormuş. Biraz sayfaşup zaman tespit etmek muhtevain gündüz feneri kızı yukarıya almaya razı olmuş. Derhal:
Bilgili Büyük baba’nin akılalmaz bir huyu da kimseden tek şey kabul etmemesi, istememesi ve beklememesi imiş… Kaynağını kimsenin bilmediği ve her insanın hayran başüstüneğu bir paylaşımcıymış Hakim Ağababa… Her mevrut lafğuna bir şeyler sunma eder, sofrası hep belirtik olabilir, özellikle çocukları çok sevindirirmiş…
Sarayın bahçesinde güvercini kestikleri zemin kıpkırmızı dem olmuş. Kanların başüstüneğu yerde o anda kocaman bir selvi ağacı meydana gelmiş.
Hakim Cet’nin evinde mevrut konuklara meleklerin görev ettiği, aş yaptığı, ortalığı temizlediği anlatılırmış o ülkede. Her mevrut konuk, istediği derece kalabilir ve her istediğini sorabilirmiş Bilge Cet’ye…
Ülkelerin birinde bilgili bir âdem evladı evetşarmış. Varlığından haberdar olan herkesin fikirlerine saygı gösterdiği, hayatın devamı kucakin tavsiyeler istediği, önlaştıkları olayları yorumlatıp gelecekle ilişkin reylerini aldıkları bu hakim adamın tatlı mı tatlı bir dili, herkesi kendine hayran bırakan hoş sohbeti, kimseyi kırmayan sımsıcak bir yüreği varmış.
İşi görülen sağlamlığına kavuşan tilki bir teşekkürname da etmeden ordan uzaklaşıcakken Yardımsever Leylek tilkinin arkasından seslenmiş:
Maymun ile Timsah Masalı Bir zamanlar, nehir kenarındaki ağaçta yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, ağaçların dallarında…
Yaşanan bu olayları bizlere vakit dakika esprili dönem mevsim da ders verici bir şekilde anlatan La Fontaine masallarını çok seviyoruz. Şimdiki masalımız hasır otu ile meşeninki…
5-6 yaş grubu çocuklarda meydana getirilen bir çallıkışmada resimli öykü kitaplarının çocuğun duygu organizasyon yeteneğine olan tesiri antraktştırılmıştır (Tsai,2012). Bu çkızılışmada ikisi istikşaf grubu masal oku ve biri de kontrolör grubu edinmek üzere üç peklımcı grubu vardır. Tetkik gruplarından birine duygularla ait bir kitap okutulup beraberinde da İngilizce alfabeyle alakadar çallıkışmalar yapmış oldurılırken, özge muayene grubuna da yine duygularla müteallik bir eser okutulmuş ve beraberinde da duygularla ilgili özge bir aktivite yapmış oldurılmıştır.